Recepten

Recept Pepernoten

Geen sinterklaas feest zonder pepernoten. Natuurlijk kun je de pepernoten voor pakjesavond gewoon in de winkel kopen maar het Sinterklaas avondje wordt veel leuker als je de pepernoten lekker zelf gaat bakken. Hier vind je recepten voor je eigen pepernoten voor als Sint en Piet komen.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 5 gram kaneel
  • 2½ gram gemalen kruidnagel
  • 2 gram kardemom
  • 1 gram gemberpoeder
  • 125 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram schenkstroop
  • 3 gram zout.

 

Bereidingswijze:

  • Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom.
  • Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten.
  • Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat.
  • Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatige mopjes uit.
  • Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C).
  • Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen.

Recept voor Speculaas brokken

Lekker grote brokken speculaas om te knabbelen of in de chocolademelk te dopen.

Ingrediënten:

  • 1/2 ei
  • 50 gram bakmeel
  • 50 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 50 gram bruine suiker
  • 1/2 eetlepels
  • speculaaskruiden
  • 1/2 theelepels zout
  • 2 eetlepels amandelen.
Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 150 tot 160 °C
  • Klop het ei los in een schaaltje.
  • Doe alle ingrediënten in een kom.
  • Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes, voeg dit toe aan het mengsel en kneed alles snel tot een soepele bal.
  • Strooi wat bloem op een werkvlak en rol het deeg hierop uit tot een lap van een centimeter cm dik.
  • Snijd de lap in twee of vier stukken en leg het op een ingevette bakplaat.
  • Bestrijk het deeg met ei en versier de lap met amandelen.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de speculaas in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven gaar.
  • Laat de speculaas 10 minuten afkoelen en haal het met een pannenkoekmes voorzichtig los.

Recept voor de Banketletter S

De S van sint, altijd lekker een banketletter van bladerdeeg. 

Ingrediënten:

  • 450 gram diepvries bladerdeeg
  • 500 gram amandelspijs
  • 1 losgeklopt ei
Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Ontdooi de bladerdeeg en leg de deegplakjes op elkaar.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 30 centimeter is bereikt.
  • Snijdt de deeglap doormidden en plak ze met water aan elkaar tot een deeglap van 15 x 60 centimeter.
  • Vorm de amandelspijs tot een rol van ongeveer 55 centimeter en leg dit op de deeglap.
  • Het deeg rond de spijs vouwen en de deegnaad en zijkant met water vastplakken.
  • Met de deegnaad naar beneden op een bakblik leggen en de letter S vormen.
  • Het deeg bestrijken met ei en in het midden van de oven ongeveer 35 minuten op 200 graden Celsius bakken.
  • Deze banketletter smaakt warm-lauw bestoven met poedersuiker het lekkerst!

Recept voor Chocolademelk

Er gaat niets boven lekkere zelfgemaakte chocolademelk met een beetje slagroom!

Ingrediënten:

  • 2 liter melk
  • 50 gram cacao
  • 100 gram suiker
  • 2,5 dl slagroom
Bereidingswijze:

  • Breng de melk in een pan aan de kook.
  • Vermeng de cacao in een kommetje met de suiker.
  • Voeg wat melk toe en roer hier een glad papje van.
  • Schenk dit mengsel onder voortdurend roeren bij de hete melk.
  • Draai de hittebron laag en laat de chocolademelk twee minuten zachtjes koken.
  • Sla de slagroom stijf in een kom.
  • Schenk de chocolademelk in koppen, mokken of glazen en garneer met een flinke toef stijf geslagen slagroom.